Dankbaarheid maakt gelukkig. Hoe vaker je je dankbaar voelt des te mooier je leven wordt.

Het leven is een wonder. Het is bijzonder en speciaal, niet vanzelfsprekend. Steeds wanneer je probeert om het leven als vanzelfsprekend te beschouwen daalt je geluksniveau. Wanneer je je best doet om het leven te zien voor het wonder dat het is, stijgt je geluksniveau.

Dankbaarheid is een gevoel dat het wonder terugbrengt in je leven. Hoe vaker jij je dankbaar kunt voelen, des te gelukkiger je zult zijn.

Wat is dankbaarheid

Dankbaarheid betekent natuurlijk dat je dankbaar voor iets bent. Je kunt dankbaar zijn dat je vrienden je helpen verhuizen, maar je kunt ook dankbaar zijn voor de zon hoog aan een blauwe hemel. Op een bepaalde manier ‘helpt’ de zon jou om een fijne dag te beleven; ze houdt je warm. Je kunt dankbaar zijn dat je gezond bent; dan ben je je lichaam dankbaar voor ‘de hulp’. Je kunt kortom dankbaar zijn voor alles wat je ‘krijgt’, indirect of direct.

Positieve effecten van dankbaarheid

Mensen die regelmatig dankbaarheid voelen, vertonen vaker dit soort kenmerken:

  • Minder last van stress
  • Gelukkiger
  • Betere relaties
  • Positieve verwachtingen richting toekomst
  • Minder angst en depressie
  • Niet-materialistisch ingesteld
  • Niet snel jaloers
  • Behulpzaam
  • Inlevingsvermogen
  • Vergevingsgezind
  • Goed omgaan met tegenslag

Dankbaarheid blijkt meer een oorzaak te zijn dan een gevolg van deze kenmerken. Wanneer we onze aandacht richten op al het positieve, gebeurt er blijkbaar een hoop goeds.

Dit komt door de kracht van onze aandacht. Er komen elke seconde miljoenen prikkels binnen en we kunnen op een beperkt deel onze aandacht richten. Onze aandacht maakt dus onze realiteit. Kijk jij naar de stoffige vloer of naar de blauwe lucht? Wanneer je de blauwe lucht ziet, ervaar je een andere wereld. Dat is weer van invloed op wat je voelt, denkt en doet. Uiteindelijk beïnvloed dit je gehele leven.

Wat kan ik zelf doen?

Je mate van dankbaarheid is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar is te ontwikkelen. Dat kan ook in moeilijke tijden, zoals tijdens een burn-out. Met deze oefeningen ontwikkel je dankbaarheid:

  1. Schrijf ’s avonds drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo train je jezelf om je aandacht ook overdag te gaan richten op wat er allemaal wél goed gaat. Focus je hierbij op het gevoel.
  2. Schrijf een dankbaarheidsbrief. Kies een goede vriend, vriendin of familielid en schrijf een brief aan die persoon. Vertel waarom je dankbaar bent dat deze persoon in je leven is.

Het effect van simpele oefeningen

Het effect van dit soort simpele oefeningen is dat ze als een vergrootglas die dingen die jouw leven mooi maken ‘vergroten’ of versterken. Daarnaast ontstaat er meer inzicht in wat voor jou belangrijk is. hier zul je automatisch meer tijd aan gaan besteden, wat je leven leuker maakt.

Vraag jezelf dus af en toe: ‘waar ben ik nu dankbaar voor?’ Dat kan iets heel kleins zijn, bijvoorbeeld een vogeltje die fluit.

Dankbaarheid voelen wanneer je het moeilijk hebt

Wanneer je het moeilijk hebt – bijvoorbeeld tijdens chronische stress, overspanning of een burn-out – vernauwd je blik. Je maakt je steeds meer zorgen, piekert erop los, en het gespannen gevoel in je lijf vraagt steeds meer aandacht. In die smalle tunnel zien we de zon niet meer, we genieten minder van ons eten, en we genieten minder van andere mensen. Maar al die dingen waar je dankbaar voor kunt zijn, zijn er nog wel.

Hoewel het misschien geforceerd klinkt… toch zou ik je willen aanraden om te proberen dankbaarheid te voelen voor wat er wél is. Bij vlagen zal de tunnel zich dan namelijk verbreden. De positieve emoties die je voelt zorgen ervoor dat je creatiever kunt denken en realistischer naar je situatie kunt kijken. Je ziet dan makkelijker dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om je situatie iets te verbeteren, of om je in ieder geval ietsje beter te voelen op dit moment.

Misschien lukt het je niet om dankbaarheid te voelen; de spanning en somberte is simpelweg té aanwezig. Als dat het geval is, laat dat dan vooral oké zijn; het is menselijk. Probeer je over te geven aan wat er nu is en tegelijk te vertrouwen op de continu stroom van verandering in het leven, hoe eng dat ook is.

Als je écht naar je ervaring kijkt, zul je zien dat al je gedachtes, emoties en andere sensaties continu veranderen. Wat stabiel blijft is ons (negatieve) verhaal over al die sensaties. Wanneer je je met een open houding afvraagt of het tegendeel ook een beetje waar is, dan zul je zien dat elke levenssituatie genuanceerd en veelzijdig is.

Conclusie

Dankbaarheid ‘werkt’ alleen maar als het echt is. wanneer het een trucje is die je inzet in de hoop gelukkiger te worden, dan is het effect klein. Maar wanneer dankbaarheid een authentieke levensinstelling wordt, dan is dat heel krachtig. Open je zintuigen en kijk door een andere bril naar je realiteit. Wat is er mooi? Wat is er fijn? Voor wie of wat ben jij nu dankbaar?

Vind je het toch lastig om dankbaarheid te voelen?

Access Bars kan je helpen anders naar dingen te kijken. Je beter in je vel te voelen. Je energieker te voelen. Het heft je blokkades op.

Als je beter in je vel komt te zitten, of anders naar de wereld kunt kijken, voel je je automatisch ook sneller dankbaar voor de dingen om je heen.