Of het nu gaat om een echtscheiding, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap of de verbreking van een samenleving, uit elkaar gaan is vaak erg pijnlijk.

Een scheiding gooit je wereld op zijn kop, de emoties kunnen daarbij hoog oplopen.

Inhoudsopgave:

  • Deze emoties kun je verwachten na een scheiding
  • De emotionele fases van een scheiding
  • Zorg goed voor jezelf
  • Wat doet een scheiding met je kinderen?
  • Acces Bars kan helpen

Deze emoties kun je verwachten na een scheiding

Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij een scheiding vaak gesproken over de ‘verliescirkel’ of de ‘rouwcurve’.

De emoties rondom een scheiding zijn heel uiteenlopend. Van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting.

Of je nu al deze fases na elkaar doorloopt of dat het heen en weer gaat, iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Gun jezelf hiervoor de tijd.

De emotionele fases van een scheiding

Een typisch kenmerk van emoties is dat ze opkomen en verdwijnen: in meer of mindere mate, meerdere emoties snel achter elkaar, of voor langere tijd meer van dezelfde emotie. Emoties rondom een scheiding zijn heel uiteenlopend. Denk aan verdriet, afkeer, boosheid, vreugde, verbazing, angst, afkeuring en, hoe gek het ook klinkt, ook liefde.

Zorg goed voor jezelf

Een scheiding is nooit makkelijk. Vrijwel alles waarvan je dacht zeker te kunnen zijn is verdwenen. Je hebt waarschijnlijk nooit gevraagd om een scheiding, je hebt dit nooit gewild, maar toch wordt je ermee geconfronteerd en nu zul je wel moeten. Een belangrijke boodschap bij een scheiding is: zorg goed voor jezelf! Misschien heb je kinderen en wil je er vooral voor hen zijn. Dat is natuurlijk goed, maar bedenk je dat je alleen goed voor hen kan zorgen, als je ook goed voor jezelf kunt zorgen. Je hebt door alles wat er op je af komt meer energie nodig dan normaal, dus denk aan je gezondheid en bedenk van weke afleiding je juist energie krijgt. Het is verstandig om de dagelijkse routine vast te houden.

Wanneer je voelt dat je hulp nodig hebt, schaam je dan niet om die te zoeken. Ga naar een goede vriend of vriendin, je familie, je huisarts of naar wie je ook kan helpen. Je bent het waard en je kunt alle hulp gebruiken die er maar te vinden is. Ook wij kunnen je hulp aanbieden met een Access Bars behandeling. Voor meer rust en ruimte in je hoofd, meer energie, beter slapen enz…

Wat doet een scheiding met kinderen?

Een scheiding doet veel met een kind. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Hun veilige thuis basis valt weg. Ze krijgen twee woonplekken, zien vader en moeder minder vaak, soms verhuizen ze of wisselen ze van school.

Veel kinderen voelen zich afgewezen, in de steek gelaten of eenzaam. Daardoor kan je kind tijdelijk niet lekker in z’n vel zitten of kan probleemgedrag ontstaan.

Aan het gedrag van een kind kun je veel zien. Hoe ze zich voelen en of ze problemen (gaan) ontwikkelen. Kinderen kunnen gevoelens nog lastig uiten en onder woorden brengen.

Problemen in gedrag kunnen naar buiten gericht zijn zoals: agressief gedrag, vandalisme en roken, blowen en drinken.

Problemen kunnen ook naar binnen gericht zijn zoals: depressieve gevoelens, teruggetrokken gedrag of gevoelens van angst. Ook lichamelijke klachten komen vaak voor bij kinderen in de periode rondom de scheiding.

Problemen op school komen vaak voor. Deze kunnen zich uiten in concentratieproblemen, lagere cijfers, gedragsproblemen in de klas, verminderde schoolprestaties of opstandig gedrag naar de leerkracht.

Access Bars kan helpen

Een scheiding raakt het leven van veel meer mensen dan alleen de ex-partners. In de eerste plaats raakt het de kinderen (dit had je ze maar al te graag willen besparen), maar ook beide families worden ermee geconfronteerd. Ook voor deze mensen kunnen we veel betekenen met een Access Bars behandeling. De behandeling kan helpen bij de verwerking. Dat kan allemaal zonder te praten (wat voor kinderen soms heel lastig kan zijn).

Er is een tijd voor de scheiding en een tijd erna. Het is aan jou om ook van de tijd na de scheiding iets goeds te maken.

Om je leven weer zo goed als mogelijk op te bouwen.