Etherische en essentiële olie. Waar hebben we het over?

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 10:00

Etherische en essentiële oliën. Je hoort er regelmatig over als het gaat over natuurlijke geneesmiddelen, massages en verlichting van lichamelijke en mentale klachten. Maar wat is het? Wat doet de olie en hoe draagt het bij aan de verlichting van mentale en lichamelijke klachten? Heel veel vragen als je net je intrede doet in de wereld van etherische oliën. In dit blog neem ik je mee langs al deze basisbeginselen van deze specifieke oliën. 

Wat zijn etherische en essentiële oliën?

Om bij het begin te beginnen: er bestaat geen verschil tussen etherische en essentiële oliën. Het zijn simpelweg twee benamingen voor hetzelfde product. 

 

Kenmerkend voor de etherische, of essentiële, olie zijn de sterke aroma’s. De olie wordt gewonnen uit planten en draagt de kenmerkende geur van de plant bij zich. Met de enorme hoeveelheid soorten planten, kun je je dus voorstellen dat er ook talloze geuren gevangen kunnen worden in een olie. 

 

Denk alleen al eens aan hoe veel geuren je op een dag tegenkomt. ‘s Ochtends sta je op, loop je naar beneden en zet je je eerste kop koffie. De geur van koffie vult de keuken en je voelt: “Yes, de dag kan beginnen!”

Om 10.00 uur is het tijd voor een koffiepauze. Je neemt een mandarijntje uit je tas en eet deze op. Huppetee, weer wat vitamientjes binnen! Wanneer je vervolgens weer achter je laptop kruipt om nog wat werk te verzetten, komt de geur van mandarijn je nog rijkelijk tegemoet. Hoewel de geur heerlijk fris is, vind je het irritant dat je je handen weer moet gaan wassen om de geur weer weg te krijgen. 

Daarna is het tijd voor de lunchpauze. Nadat je de honger hebt gestild, loop je even een blokje om en zoek je de natuur op. Wandelend in het bos voel je de stress van de ochtend wegebben en keert de rust terug in je lichaam. Helemaal klaar om er nog een productieve middag van te maken! 

Het is pas 13.00 uur, maar je hebt al verschillende geuren geroken. Kun je nagaan hoe veel geuren je op een hele dag ruikt!

 

Deze geuren kunnen ook, bijna allemaal, gewonnen worden uit de desbetreffende plant. Zo hoef jij geen mandarijntjes meer te pellen om de mandarijn geur te ruiken. En hoef je ook niet meer naar het bos voor de typerende dennengeur. Het onttrekken van de geur uit de plant gebeurt onder andere door destillatie, koude persing, extractie of enfleurage. Als dit hele proces is afgerond, is het enkel nog een kwestie van goed verpakken. Daarna geniet jij thuis van deze heerlijke geuren. Het enige wat jij hiervoor nog hoeft te doen, is het flesje weer opendraaien.


Is een essentiële olie biologisch?

Niet iedere essentiële olie is biologisch. Daarvoor moet het aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De planten waaruit de olie wordt gewonnen, moeten biologisch geteeld zijn. Dat wil zeggen dat er geen gebruik gemaakt mag worden van onder andere chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De planten groeien volgens een natuurlijk ritme en de teler heeft oog voor de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit.
  • Ook in de verwerkingsmethoden mogen geen chemicaliën ingezet worden. De olie wordt daarbij op een natuurlijke wijze gewonnen en komt niet in aanraking met chemische middelen. 

 

Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Als consument word je een handje geholpen met diverse keurmerken. In Europa worden deze oliën gekeurd door het Europees biologisch keurmerk. Op het label zal je het dan ook altijd terugvinden in de vorm van bijvoorbeeld “biologisch”, “gecertificeerd biologisch” of het keurmerk. 

 

Waar gebruik je etherische olie voor?

Een etherische olie is een aromatische olie. De olie kent dan ook verschillende toepassingen waarin deze geuren perfect tot uiting komen. Een logische toepassing van deze geuren is de productie van parfums en cosmetica producten. Zo ruik jij de hele dag lekker bloemig en word je ‘s avonds heerlijk slaperig in een warm bad met lavendelolie.

 

Maar de échte kracht van essentiële oliën zit hem in de natuurlijke geneeskracht. Iedere geur heeft namelijk een unieke uitwerking op jouw stemming, welzijn en/of gezondheid. Herken je het verlichtende gevoel als je een muntachtige geur ruikt terwijl je verkouden bent? Voel je je neusgaten alweer open gaan? Of herken je het gevoel van frisheid als je een citroen geur ruikt? Het is dan ook niet voor niets dat afwasmiddelen vaak een citrusgeur bevatten. Al met al is een etherische olie dus perfect om mentale en lichamelijke klachten op een geheel natuurlijke wijze te verlichten, door de associaties die onze hersenen leggen met geuren. 

 

Wil je de kracht van etherische oliën zelf ervaren? In onze webshop vind je verschillende kant-en-klare blends van heerlijke geuren, verschillende enkelvoudige geuren én alles wat je nodig hebt om te kunnen genieten van de perfecte geuren. Ben je nog zoekende naar de geuren die bij jou passen? Trakteer jezelf dan op een aromatherapiebehandeling en loop de deur uit met een berg aan informatie, inspiratie én een op maat samengestelde etherische olie.

Over mij

Hi! Mijn naam is Kim en ik heb één doel: jou op een natuurlijke manier helpen aan meer rust, ontspanning en kracht in je leven. Die passie is samen met mijn kinderen geboren. Al van kleins af aan mag ik hun hoogsensitieve karakters ondersteunen met Access Bars behandelingen, massages en aromatherapieën. Zij hebben hier zo onwijs veel baat bij, dat het veel te mooi is om binnenshuis te houden. Daarom verwelkom ik nu al jarenlang jong en oud in mijn salon om ook hen te mogen helpen aan een positiever, krachtiger en evenwichtiger leven.