Angststoornis

Iedereen is weleens bang, maar ervaar je angst die niet reëel is en je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn dat je een angststoornis hebt. Gelukkig zijn angstklachten goed te behandelen. Wil jij je angst de baas worden? Wij helpen je graag door middel van Access Bars.

Wat is angst?

Angst is een normale en belangrijke reactie van je lichaam. Angst helpt je reageren bij dreigend gevaar. Je lichaam maakt zich klaar voor een vluchtreactie: je hartritme gaat omhoog, er komt meer zuurstof in je hersenen en je spieren staan schrap. Dit is ‘gewone’ angst en helpt je op het juiste moment. Angst kent verschillende gradaties. Milde angst uit zich in gevoelens van ‘niet op je gemak voelen’. Maar soms is de angst te groot en leidt het tot buitensporige angst en voelt iemand zich angstig in alledaagse situatie.

Wat is een angststoornis?

Bij een angststoornis ervaar je angst die niet reëel is en je alleen maar in de weg zit. Je bent bijvoorbeeld steeds vaker of heftiger angstig, krijgt angstaanvallen of je gaat hele normale dingen in het leven vermijden om die angst maar niet te hoeven voelen. Je ervaart bijvoorbeeld angst als je op plekken bent met veel mensen, zoals een feestje of in het winkelcentrum. Of je ervaart veel angst bij het zien van een hond; alleen het blaffen van een hond kan je al ontregelen. Een kleine, onschuldige, angst kan uitgroeien tot een angststoornis die je hele leven overneemt en bepaalt.

Symptomen angststoornis

De symptomen bij angstklachten verschillen per persoon. Wanneer spreek je van angstklachten en wanneer van een angststoornis? Het verschil zit hem in de ernst van de symptomen. Het punt waarop angstklachten overgaan in een angststoornis is niet exact te noemen.

Psychische symptomen angststoornis

Als je angstklachten of een angststoornis hebt kun je een aantal dingen bij jezelf opmerken. Zo kun je je prikkelbaar, gespannen, nerveus en rusteloos voelen. Andere psychische symptomen die vaak voorkomen bij angst zijn:

  • Slaapproblemen
  • angstige gedachten
  • piekeren
  • concentratieproblemen

Lichamelijke symptomen angststoornis

Bij angst maakt je lichaam zich klaar voor een ‘fight or flight’ reactie. Hierdoor kun je verschillende lichamelijke klachten ervaren:

  • buikpijn
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • hartkloppingen
  • spierklachten

Paniekaanvallen

Bij een angststoornis kun je last hebben van aanvallen van angst en spanning. Tijdens zo’n paniekaanval maakt je lichaam het stresshormoon adrenaline aan en je kunt klachten ervaren als: verhoogde hartslag, pijn op de borst, benauwdheid, misselijkheid, hyperventilatie, duizeligheid, trillen en overmatige transpiratie. Je kunt denken dat je dood gaat of gek wordt, maar de symptomen die je ervaart kunnen geen kwaad en gaan vanzelf weer over.

Doorbreek patronen en krijg weer grip op jouw leven.

Access Bars

Access Bars is een zachte behandelwijze waarmee je het lichaam in staat stelt om oude gevoelens, ideeën en overtuigingen los te laten. Een aantal punten op je hoofd bevatten alle gedachten, ideeën, beslissingen en overtuigingen die je ooit gehad hebt. Door het aanraken van de punten gaan de banen tussen de punten stromen en kunnen zo hun energie loslaten. Alles wat voor jouw overbodig is (zoals die angsten) en waarvan jij (on)bewust bereid bent het los te laten, zal verdwijnen.