Sinds een paar jaar weet ik dat ik een hoogsensitief en hooggevoelig persoon ben. En eigenlijk vond ik dat best wel fijn om te weten. Ergens was ik opgelucht omdat ik me altijd anders heb gevoeld dan de rest. Ik hoorde er nooit echt bij. Er zijn voor mij een hoop dingen op zijn plek gevallen waarom ik deed zoals ik deed of waarom ik anders was dan de rest. Nu was daar een verklaring voor. Ik stelde me niet aan, zonderde me niet voor niks graag af van drukke omgevingen en wilde niet zomaar graag weg bij mensen waar ik me niet fijn bij voelde. Ik keek liever de kat uit de boom, was verlegen, onzeker, een denker en een perfectionist.

Mijn intuïtie is sterk ontwikkeld.

Ik pik het humeur en de emoties van andere mensen meteen op.

Het lijkt ooit wel of ik het eerder in de gaten heb als het niet goed gaat met iemand in mijn omgeving dan die persoon zelf. Soms zijn ze er zelf van overtuigd dat het goed met ze gaat maar mijn gevoel zeg dan dat dat niet klopt. Later komt het vaak toch naar boven dat het toch niet zo goed gaat.

Fel licht vind ik niet fijn. Mijn slaapkamer moest pikdonker zijn, want anders kon ik niet slapen. Ik kon niet tegen harde of scherpe geluiden. Veel geluidjes triggeren mij, zoals het tikken van een klok of als iemand zit te smakken, het aan- en uit klikken van een pen enz. Teveel om op te noemen. Geuren ruik ik al van ver, hele sterke geuren komen te scherp binnen, zoals wanneer iemand teveel parfum opgespoten heeft. Labeltjes in kleding moesten er ook meteen uit. Die blijf ik anders voelen en zitten de hele tijd te irriteren.

Ook had ik had vaak last van mijn darmen en was altijd moe. Mijn lontje was ook vrij kort omdat ik altijd overprikkeld was.

Ik werd daar vrij somber door en voelde me vaak down. Was vaak negatief en had last van belemmerende overtuigingen. Ook had ik geen energie meer om dingen te ondernemen. Ik was gewoon op. Uitgeput.

Ik heb me laten coachen en begeleiden om hier beter mee om te kunnen gaan. Ben ook een training gaan volgen en heb er vooral heel veel over gelezen. Het gaat echt al stukken beter maar ik ben er nog niet. Ga af en toe nog over mijn grenzen heen. Ik heb dat nu wel eerder in de gaten, dus kan dan meteen ingrijpen, zodat ik er niet teveel last van krijg.

Ook helpt de Access Bars mij en mijn (hooggevoelige) kinderen hiermee. Dat geeft meer rust en ruimte.

Ik weet nu wat mijn triggers en valkuilen zijn. Daardoor kan ik veel beter mijn grenzen aangeven, waardoor ik dus minder snel overprikkeld raak.

Ik voel me veel vrolijker nu. Heb weer energie en onderneem weer van alles. Ook sta ik positiever in het leven en zie ik de goede kanten van mezelf.